Amp Smit - emaille
Omdat het werk van Nella Damsma in het verleden is toegeschreven aan Amp Smit volgen hieronder enige afbeeldingen van Smits emaillewerk: we zien een andere thematiek en stijl, en zijn werk is nooit gesigneerd.
Enkele van deze geëmailleerde objecten van Amp Smit waren te bekijken op een overzichtstentoonstelling over hem in het Museum Gouda. En meer over Amp Smit is te lezen op de website van de Stichting Amp Smit.
Enkele van deze geëmailleerde objecten van Amp Smit waren te bekijken op een overzichtstentoonstelling over hem in het Museum Gouda. En meer over Amp Smit is te lezen op de website van de Stichting Amp Smit.
In de periode in en direct na de oorlog bekwaamt Amp zich door veel te experimenteren in de techniek van de ‘email-peinture’ op asbakjes, schaaltjes, plaatjes en eenvoudige sieraden. Op de schaaltjes en de plaatjes zien we vooral Balinese danseressen; op de overige voorwerpen vissen, hertjes, bloemen, een meisjeshoofdje. Enkele zijn daarvan zijn binnen de familie bewaard gebleven. Het emailleren doet hij samen met Harry van Draanen, een Amsterdamse koperslager, die dit naast zijn eigenlijke werk doet. Hij voorziet Amp van de koperen voorwerpen. Ook diens zoon Hans, die aan het eind van de oorlog nog maar 15 jaar is, emailleert samen met Amp. Hans maakt vooral sieraden van emaille, later meer van gekleurd plastic, waarvoor hij zelf een procédé ontwikkelt.
|
Het gezin Van Draanen woont samen met de familie Jongert en het gezin van Piet Landkroon, die o.a. kunstschilder, tekenaar en boekbandontwerper is, op de Brouwersgracht 128, waar zich naast de woonkamer van de Van Draanens een atelier bevindt. Het is er de zoete inval: behalve Amp Smit komen er talloze kunstenaars over de vloer, zoals Atze Haitsma, beeldhouwer en fotograaf, Henk Boer, Kees Koning en Huub Loontjens. De schilder en dichter Lucebert woont nog een tijdje bij hen in en Karel Appel woont om de hoek. Kortom: een inspirerende omgeving, waarbij veel artistieke kruisbestuiving plaatsvindt. Zo houden Hans van Draanen en Amp Smit zich onder invloed van hun vrienden ook bezig met poëzie.
Tinie, de dochter van Harry krijgt bij haar verloving in 1947 een emaille schaaltje met een vis (zie hieronder) als geschenk. |
Amp emailleert dus bij zijn vrienden aan de Brouwersgracht, maar vooral ook in zijn eigen slaapkamer, bij gebrek aan eigen atelier. Zijn dochter weet zich dat nog te herinneren; zij was tien jaar toen hij er thuis mee begon. Het gezin met drie kinderen bewoont een kleine etagewoning. Amp heeft een hoek in de slaapkamer ingericht om te emailleren. Daar brandt hij ook met een bunsenbrander die op een stellage bevestigd is, de geëmailleerde voorwerpen. De gasleiding voor het keukenfornuis loopt door de slaapkamer en daarvandaan betrekt hij het benodigde gas. Maar emailleren (loodglazuur!) in een kleine ruimte als een slaapkamer is verre van gezond. Hij moet dan ook uiteindelijk om die reden stoppen met deze kunstvorm. In dezelfde tijd krijgt Amp de mogelijkheid een atelier te huren en hij gaat weer schilderen, aquarelleren en boetseren.
|